Geschiedenis van het schip

De Stevenaak La Bohème is het oudste ijzeren charterschip, gebouwd in 1876 te Kinderdijk.

Honderdvijftig jaren geleden ging het grootste deel van het vrachtvervoer in Nederland over het water, vrijwel alles met behulp van zeilschepen. Het motoriseren van de schepen begon echter pas in de jaren 1920/1930 en dus was men de eerste periode afhankelijk van wind en stroom om het reisdoel te bereiken. In de tijd toen er nog geen motor aan boord was moest men dus "de wind in de zeilen hebben".

In 1876 werd ons ijzeren schip (dat toen uiteraard nog niet van ons was) onder de naam "Waarom" gebouwd, waarschijnlijk op de werf Jonker te Kinderdijk. De ijzeren schepen verdreven op den duur de houten schepen. Als zeilend vrachtschip ging de "Waarom" in die tijd op Zeeuwse wateren en op de Rijn varen (typische bovenlander). Zo vervoerde zij oa. ijzererts voor Krupp naar Duisburg en kolen terug naar Rotterdam. Het was toen werkelijk heel hard werken en men was erg afhankelijk van het weer.

De Stevenaak was waarschijnlijk een van de eerste klippersoorten die er als opvolger van de houten zeilschepen Keen en Dorstense Aak kwamen. De van ijzer gemaakte schepen bleken sterker en droger. Onder de naam "Gaja" is het schip jarenlang als woning op een gracht in Amsterdam gebruikt. In 1995 werd- dankzij Leon als nieuwe eigenaar- het schip eindelijk nieuw leven ingeblazen. Het fantastische zeilschip kreeg weer een mast en er werden flinke zeilen op geplaatst. Onder de nieuwe naam La Bohème werd de "Waarom" herboren.

Er is bij de verbouwing veel aandacht besteed aan het comfort en aan de zeileigenschappen van het schip. En sindsdien vaart ze als het oudste ijzeren charterschip met passagiers over de Nederlandse wateren.